Een groene gemeente met oog voor een duurzame toekomst

Groene gemeente

Ruimte wil het groene karakter van onze gemeente versterken door in het centrum van de deelgemeenten op geschikte plaatsen bijkomend openbaar groen te voorzien en de bestaande pleinen waar nodig opnieuw in te richten. Het gemeentelijk bomenplan krijgt een update.


Steeds meer mensen worden zich bewust van de weldaden van natuur, bomen en groen in de eigen omgeving; de vraag groeit naar een meer natuurlijke omgeving. Ruimte  wil dit ondersteunen door een combinatie van goede informatie en sensibilisatie. Zo zal het aanplanten van streekeigen groen, dat sterk bevorderlijk is voor de lokale biodiversiteit, worden gestimuleerd.

Recyclagepark 

Ruimte wil dat het recyclagepark in Nazareth een volwaardig milieupark wordt op basis van het DIFTAR-principe waar een functionele inrichting zorgt voor een goede toegankelijkheid en een selectieve inzameling van afval. Een permanent inzamelpunt voor Klein Gevaarlijk Afval (KGA) moet het geheel vervolledigen.


De beslissing om het recyclagepark in De Pinte volledig te sluiten, vinden we geen goed idee. Er moet onderzocht worden of daar -of op een andere locaties- geen afzonderlijke inzameling voor groenafval en bepaalde andere fracties kan worden ingericht. Zo perken we het over en weer rijden in en ontlasten we het recyclagepark van Nazareth.

Alternatieve energieprojecten

Ruimte wenst plaats te maken voor het realiseren van alternatieve energieprojecten binnen de gemeente. Zo biedt het nieuwe industriepark aan de Heirweg een ideale gelegenheid om een dergelijk energieproject te realiseren en zo onze CO2-uitstoot te reduceren en een begin te maken van een CO2-neutrale gemeente.

Duurzaam wagenpark

Een duurzaam wagenpark kan de ecologische voetafdruk van de gemeente verminderen. Samen met het stimuleren van autodelen, elektrisch rijden en het faciliteren van het openbaar vervoer, zal dit bijdragen tot een lagere uitstoot van fijn stof.

SDG's

Ruimte kiest voor een bestuur dat op het lokaal niveau bijdraagt aan het welzijn van de burgers en de duurzame ontwikkeling van de gemeente. Ruimte wil de SDG’s (duurzame ontwikkelingsdoelstellingen) verankeren in het gemeentelijk beleid en opnemen in de beleidsplanning, te beginnen bij de opmaak van de omgevingsanalyse. Ruimte wil dat de gemeente een voortrekkersrol opneemt om haar inwoners te sensibiliseren en bekend te maken met de Agenda 2030. De middelen voor Noord-Zuidwerking worden opgetrokken.

Bufferbos

Ruimte wil met het aanleggen van een bufferbos tussen de E17 en de woonkernen bijdragen aan de reductie van fijn stof en de geluidsvervuiling door het autosnelwegverkeer.

Goede waterhuishouding

Een goede waterhuishouding begint bij de gemeentelijke overheden die doordachte keuzes maken. We blijven verder werken aan de realisatie van een gescheiden rioleringsnet. Door meer in te zetten op waterdoorlatende materialen bij de aanleg van bestrating, willen we de infiltratiegraad vergroten. Een regelmatig onderhoud van grachten en beken is een essentieel onderdeel van goed beheer. 


Bronbemaling, het oppompen van grondwater voor bouwwerken, wordt enkel toegestaan als het absoluut nodig is en wordt ook beperkt in de tijd. Infiltratie in de grond wordt de norm en lozen in de riool de uitzondering.

Zwerfvuilacties, glasbollen en textielinzameling

De gemeentelijke zwerfvuilacties worden uitgebreid en vrijwilligers krijgen voldoende en aangepaste middelen om zwerfvuil op te halen. Alle glasbollen verdwijnen ondergronds en de textielinzameling gebeurt via erkende duurzame inzamelaars en het kringloopcentrum. GFT-ophaling wordt extra gepromoot, zodat het gewicht in de restafvalzak verder daalt. Initiatieven zoals het Repair Café en garageverkoop kunnen blijven rekenen op onze steun.

Energiezuinig gemeentelijk patrimonium

Ruimte wil de gebouwen van het gemeentelijk patrimonium verder energiezuinig Bij de (ver)bouw(ing) van gemeentelijke infrastructuur zullen energiebesparende technieken toegepast worden en gebruik worden gemaakt van duurzame materialen waarbij gestreefd wordt naar energieneutraliteit.

Openbaar lichtplan

We zetten verder in op het vervangen van de openbare verlichting naar dimbare LED-verlichting. Het lichtplan legt vast hoe de openbare verlichting in elke straat van de gemeente er moet uitzien (hoogte paal, type paal, soort licht, sensoren of dimmen…). Door de openbare verlichting beter op elkaar af te stemmen, wil Ruimte het openbaar domein nog aangenamer te maken, lichthinder vermijden maar bovenal de weg veiliger maken voor de zwakke weggebruikers. In afwachting hiervan stoppen we met het doven van de lichten ’s nachts.

Fairtrade

De gemeente kiest resoluut voor fairtrade. Als de gemeente aankopen doet of werken uitbesteedt, is de origine van de producten en materialen een belangrijk criterium. Lokale handel heeft voorrang en vanuit die doelstelling wil Ruimte de lokale handel meer ondersteunen, door o.a. brochures uit te geven waarin lokale handelaars zichzelf kunnen promoten. Wie lokaal koopt, ondersteunt de werkgelegenheid, doet dit vaker te voet of met de fiets en het bevordert de sociale contacten.