Ruimtelijke ordening voor het heden en de toekomst

Gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan

Een goede ruimtelijke ordening vertrekt vanuit een duidelijke visie. Ruimte wil een gemeentelijk ruimtelijk beleidsplan opstellen voor de nieuwe fusiegemeente. In dit plan willen we vastleggen hoe en waar in de gemeente op een duurzame wijze verder kan worden ontwikkeld en bovenal hoe we de open ruimte maximaal kunnen vrijwaren. Er geldt een moratorium op het aansnijden van nieuw woonuitbreidingsgebied. In samenspraak met de Vlaamse bouwmeester wordt onderzocht hoe we via inbreiding onze openbare ruimte kunnen vrijwaren en voor jong en oud kwalitatieve en betaalbare woningen kunnen realiseren. Vanzelfsprekend zal dit plan ook onlosmakelijk verbonden zijn met een nieuw mobiliteitsplan waarin we voorrang geven aan duurzame mobiliteit met bijzondere aandacht voor verplaatsingen te voet, per fiets en via openbaar vervoer.

Herinrichting pleinen

Ook de omgeving van de andere pleinen in de gemeenten zullen op termijn moeten worden heringericht. Ruimte kiest hierbij voor een multifunctionele invulling.

Publieke gronden: bewaren en groene karakter vrijwaren

Ruimte wil de gronden in eigendom van de gemeente niet verkopen aan geïnteresseerde projectontwikkelaars maar wil deze behouden. De eventuele inrichting ervan gebeurt in samenspraak met de betrokkenen uit de omgeving. Ruimte wenst het groene karakter van deze zones maximaal te vrijwaren.

Alternatieve woonvormen

De demografische druk op gemeente gaat blijven toenemen. Indien we de open ruimte willen bewaren, zullen we ook kansen moeten geven aan alternatieve woonvormen (bv. co-housing). Daarnaast moet het makkelijker worden om grote percelen op te splitsen of bestaande grotere woningen op te delen (bv. kangoeroewoning), zodat meerdere generaties van een gezin samen kunnen (blijven) wonen.

Nadenken over nieuwe ontwikkelingen

Ruimte wenst dat bij elke nieuwe ontwikkeling nagedacht wordt over de wijze waarop (rest)afval zal worden ingezameld en hoe de site kan worden ontsloten zonder dat de wegen van de gemeente dichtslibben. Het opstellen van inrichtingsplannen moet gebeuren na inspraak met de inwoners van de buurt en de gebruikers van de in te richten zones. Hierbij wordt niet enkel de invulling maar ook de nood aan een vlotte ontsluiting voor het bijkomende verkeer bekeken in een ruimere context.

Herinrichting dorp Zevergem

Bij de herinrichting van de openbare ruimte krijgt het dorp van Zevergem de prioriteit. Het dorp moet worden ingericht als een echt dorpsplein zodat het een aangename en multifunctionele ruimte wordt. Ruimte wil de bestaande plannen die recent werden voorgesteld aanpassen zodat deze beantwoorden aan de verzuchtingen van de inwoners en meteen in één geheel kunnen uitgevoerd worden. De herinrichting moet tevens passen in het streven naar een verkeersveilige schoolomgeving.

Stationsomgeving Eke

De N452 tussen Eke en Nazareth moet heringericht worden tot een groene laan met veilige comfortabele voet- en fietspaden en integraal toegankelijke bushaltes. Meer groen en minder verharding. De stationsomgeving van Eke wordt verder heringericht als volwaardig ‘hoppinpunt’.

Betaalbare woningen

In onze gemeente ontbreken betaalbare woningen voor jonge gezinnen. Ruimte wil dat op bepaalde sites in de gemeente alternatieve woonvormen kunnen gerealiseerd worden. Via een Community Land Trust -waarbij de grond in eigendom blijft van de gemeente- krijgen jonge gezinnen de mogelijkheid om een eigen woning te bouwen of te kopen, waarna bij verkoop een deel van de meerwaarde ook terugvloeit naar de gemeente om opnieuw te investeren.